FAQ

Frågor & Svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna gällande jobbet som WellnessCoach!

 

Vilken typ av företag måste jag ha?

Du väljer själv vilken företagsform du vill verka under. Vanligast är enskild firma. Då finns inget krav på satsat kapital, men det finns inte heller någon tydlig gräns mellan dig personligen och ditt företag när det gäller ekonomin. Läs mer på Skatteverket. En del coacher har aktiebolag för att inte blanda in företagets ekonomi med sin privata.

Kan jag jobba B2B (ViktVäktarna På Jobbet kurser)

Ja, många av våra coacher har också kurser ute på olika företag. Under utbildningarna pratar vi också mer om hur det går till. Läs mer om VikVäktarna På jobbet.

ViktVäktarna har lokala center i Malmö, Stockholm och Göteborg, kan jag ha mitt möte där?

Du kan hyra in dig på ViktVäktarna´s lokala center till en fast och förmånlig hyra (efter behov av fler möten)

Vilka fasta kostnader finns det för Coachverksamheten?

Du betalar själv hyran för din lokal. Om du hyr in dig på ett ViktVäktarcenter faktureras du en kostnad för det. Du betalar också 400 kr i månaden för coachdatorn där även kortterminal ingår.

Jag har redan ett företag med verksamhet som inte är kopplat till hälsobranschen kan jag driva min ViktVäktarcoach verksamhet i samma företag?

Det finns inga hinder att driva coachverksamhet i samma företag. Stäm av med Skatteverket om du måste komplettera din företagsbeskrivning.

Vem står för min marknadsföring?

Marknadsföring i TV-Radio och våra kanaler i sociala medier sköter vi nationellt. Våra coacher arbetar lokalt med sociala medier och kontaktar själva lokaltidningar och lokalradion för att marknadsföra sina egna möten. Den lokala marknadsföringen är coachens egen investering. Det finns även flyers/affischer att kostandsfritt beställa för att synas lokalt

Måste jag göra min bokföring själv?

Du behöver inte göra din bokföring själv. Om du väljer att anlita en redovisningsbyrå står du själv för den kostnaden.

Hur mycket administrativt arbete ingår i jobbet som ViktVäktarcoach?

Du förbereder veckans tema, gör beställningar och packar upp varor. Efter mötet rapporterar du till ViktVäktarna och sköter din kundvård. Vi räknar med att varje möte tar ca 3 h inkl. administration.

Var kan jag få hjälp med att starta eget företag?

Läs mer om hur starta du eget företag eller kontakta Skatteverket. De har även kostnadsfria kurser.

Kan jag leva på min coachverksamhet?

Många av våra coacher har ViktVäktarna som enda uppdragsgivare. Vanligast är då att man har möten på olika orter och antalet varierar från 7-12 möten plus företagsmöten. Är du rätt person kan du även få uppdrag som mentor efter ditt första år. Då kan du få uppdrag där du coachar dina kollegor och fakturerar för dina tjänster.

Måste jag ha försäljning av ViktVäktarna produkter på mitt möte?

ViktVäktarnas produkter är en stor del av upplevelsen för våra medlemmar. De ska kunna köpa av produktsortimentet för att kunna får verktyg och hjälp i sin viktminskning. Dessutom får du provision på produktförsäljningen och ökar på så sätt din totala inkomst.

Hur hanterar jag leveranser och lager av ViktVäktarnas produkter som ska säljas på möte?

Du beställer produkter via ett beställningsformulär. Du har själv bestämt vilka dagar du vill ha leverans och om de ska skickas hem till dig eller till din lokal. Leveranserna är kostnadsfria och lagret tillhör ViktVäktarna så du behöver inte investera eller köpa in produkter. Du får provision på det du säljer i mötet.

Hur sätter jag upp mina försäljningsmål?

Varje vecka sätter vi upp ett försäljningsmål för alla coacher på vårt intranät CoachNet. Når man det får man en högre provision på sin produktförsäljning. Du sätter själv dina övergripande försäljningsmål tillsammans med OC (Operativ Chef) under era utvecklingsmöten som sker 2ggr/året.

Kan jag jobba var som helst i landet?

Du bestämmer ort tillsammans med din OC (Operativa Chef) som har erfarenhet av vilka orter som brukar fungera.

Vilka krav ska jag ställa på en möteslokal?

Vi har en lista med saker att tänka på kring lokaler som vi går igenom vid vårt informationsmöte med sökande coacher.

Måste jag klara mig själv? Vilken hjälp kan jag få?

ViktVäktarna stöttar dig från början. Du gör först praktik hos en mentorscoach och under utbildningen ger vi dig mer kött på benen för att du ska veta hur allt fungerar. När det är dags att starta upp är din mentor med första gången och din OC (Operativa Chef) kommer efter ett par veckor. Närsomhelst kan du be om hjälp och stöttning. Vi besöker dig sedan några gånger om året för att stötta dig i din fortsatta utveckling. Det brukar ta ca ett år innan man är helt varm i kläderna som coach.

Vad innebär infomöte och vem träffar jag där?

På ett informationsmöte får du svar på alla dina frågor om vad det innebär att utbilda sig till coach hos ViktVäktarna. Infomötet tar ca 1,5 timme och är förutsättningslöst och du träffar OC (Operativa Chefer och andra personer som är nyfikna på coachuppdraget.

Var ska jag vända mig om jag har problem eller behöver information?

När du blir coach får du kontakt med din OC (Operativa Chef), Leader Service (den grupp som hjälper coacherna med administrativa frågor) på huvudkontoret i Malmö och en Mentor som vi ser ut som din kontaktperson och personliga stöd. Det finns även ett intranät – Coach NET med information om t.ex. administrativa frågor, kampanjer, nyheter, kostprogram, produkter mm.

Hur lång tid tar det innan kan jag börja jobba? När börjar jag tjäna pengar?

Vi har ca 4 utbildningar om året. På vintern, våren, sommaren och hösten. Eftersom du ska vara på målvikt innan utbildningens steg 1 varierar tiderna för när man kan starta. Först ska man praktisera minst 4 gånger innan steg 1 och det brukar ta mellan 4-8 veckor. Mellan steg 1 och steg 2 är det ca en månad och två veckor efter utbildningens steg 2 kan man starta upp sitt eget möte. Efter första månaden får du ett fakturaunderlag från vår ekonomiavdelning. Du skickar då in en faktura på beloppet från fakturaunderlaget och får din första betalning efter 20 dagar.

Vilka vidareutbildningar finns det?

Efter att man startat upp sina möten arbetar man ca 6-8 månader innan det är dags för steg 3 och diplomering. Där får man använda sig av sina erfarenheter av medlemmar och möten och lär sig ytterligare tekniker för coaching. Efter 1 år som coach kan man gå Steg 4 som är fyra olika halvdagskurser i coaching, sociala medier, försäljning och hur man skapar roligare möten.

Vem kan bli coach?

Alla som har kunskap om ViktVäktarnas program. Har man inte det kan man skriva in sig och gå minst 6 veckor för att lära sig det. Behöver man inte gå ner i vikt kan man gå det s.k jämviktsprogrammet. Det allra bästa är om man själv har erfarenhet av viktminskning såklart. Man bör också ha ett genuint intresse för andra människor och kunna hålla ett möte med många deltagare. Har man dessutom kunskap om hur man sköter ett litet företag är det naturligtvis ett plus men också något man kan lära sig. I vår coachprofil har vi 4 olika område som vi tittar på; Expert, Entreprenör, Moderator och Coach

Måste jag investera egna pengar för att blir ViktVäktarcoach?

Nej. Du behöver heller inte beställa något material från oss utan allting ingår och vi stöttar dig i din uppstart.

Kostar det något att utbilda sig till coach? Se frågan ovan?

Nej, utbildningen är kostnadsfri och vi bjuder även på kost och logi under utbildningen. Du behöver själv ta dig till Malmö för Steg 1 och Linköping för steg 2

Måste jag ha körkort och/eller tillgång till egen bil?

Nej, bara om du ska hålla möten på orter och ställen dit du själv behöver frakta material.

Måste jag arbeta heltid?

Du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på ditt uppdrag som coach.

Vilken uppsägningstid har jag?

Du har 6 månader uppsägningstid från din uppstart.